Dobrý den,
při uskladnění uvařené šunky v chladu (nejlépe v lednici)
je trvanlivost šunky 3-5 dní.
Vaše vzkazy, rady, tipy, postřehy
———
Tento šunkovar jsem si objednal z důvodu, že je celokovový (dobře vodivý teplotu) a nemá žádné díly z plastu, nebo teploměr.
Na el. plotně totiž nedovedu přesně nastavit teplotu tak, aby odpovídala 75-80°.
Šunku jsem udělal v el. teplovzdušné troubě nastavené na 80° a čas 2,5 hodiny. Šunka je naprosto dokonalá! Šunkovar je nutno do trouby jen vložit a dát pro jistotu pod něj talířek. V malém šunkovaru jsem udělal 1 kg krůtí šunky, ale budu již dávat tak max. 0,9 kg. Vlezlo se to taktak s odřeným nosem. :D
Teď již jen budu kombinovat čas s teplotou podle druhu a kvality masa. Myslím, že 2,5 hod. je maximum. Stačí určitě i méně, příště zkusím 2 hod.
Jednoduché jako facka a výsledek super!!!
Doporučuji.
———
Dávám místo vody vývar
———
Zdravím, prosím Vás, má se šunkovar při vaření ponořit do vody celý nebo jen po horní okraj, aby se do něj nedostala voda? Děkuji
———
Někdo to ponoří celé. Já to však nedělám a šunka je OK. Dle mého boční ohřev stačí. Hliník je dobrý tepelný vodič, tak že bude horký celý.
———
Dobrý den,
přesně tak. Můžete, ale nemusíte. Hliník vede teplo dostatečně.
Ondřej Dědič
———
Takže, šunkovar -malý- dorazil , takže Ježíšek ho stihl naježit,a dneska jsme poprvé vařili.
maso bylo naložené 2 dny, bez pragandy, vařeno 1,5 hod i bez teploměru jsme uhlídali teplotu, chlazeno 7 hodin a výsledek SUPER 100% šunka. Akorát jsme zvyklí nesolit, takže příště dám méně soli a zkusím přidat nějakou další ingredienci- třeba zelený drcený pepř, pro pikantnost.
———
vařím ve větší formě dle receptu již 2x! Teplota 75°C-přesně 1hod(teplota hlídána celou dobu). Maso je vysušené(vepř kýta)-se šunkou to bohužel nemá nic společného. Můžete mi poradit? Nestačí 40minut?
———
Dobry den,
dopocujuji dat pri prirpave masa, cca 100ml na 1Kg masa vody, dal jste ji tam ?
Jinak me nic jineho nenapada.
Zkousete dal, prvni pokus se nemusi vzdy podarit :)
———
ano, dal vse dle receptu.