Při vaření šunky mi praskne folie(používám potravinovou) a štáva z masa se dostane nad víko.Je to na závadu? Neměla by ta štáva zůstat v šunce?
Vaše vzkazy, rady, tipy, postřehy
———
Dobrý den,
doporučoval bych použít potravinový mikrotenový sáček spíše než fólii. Jinak trochu šťávy z masa vyteče prakticky vždy, takže to na závadu není, nebojte.
Ondřej Dědič
———
Je možné dát pytlík na tlačenku, ten nepraská.
———
Dobry den. Chtela jsem se zeptat, kde delam chybu. Sunku delam uz ponekolikate. Nalozene maso po dvou dnech ma byt talove mazlave a to jsem mela jen na zacatku u prvni sunky, pak uz ne. Cim to muze byt? Pouzivam ted uz normalni sul misto pragandy, ale tim to byt preci nemuze. Dekuji za radu. Pavla
———
Dobrý den,
částečně to je způsobeno použitím Pragandy, přeci jen látky v ní více naruší svalovinu masa, nežli obyčejná kuchyňská sůl. Pokud Vám šunka drží i bez použití Pragandy pohromadě a nerozpadá se, pak bych strukturu masa neřešil. Pokud šunka nedrží, doporučuji část masa rozemlít, pak by výsledek mohl být lepší.
V případě dalších dotazů se neváhejte zeptat.
Ondřej Dědič
———
Dobrý den, rád bych si koupil šunkovar a dělal si domácí zdravou šunku. Akorát přemýšlím, jestli je nutné používat ty plastové pytlíky, jelikož plast obzvláště po zahřátí, vylučuje ftaláty a jiné zdraví škodlivé látky? Dá se to vařit i úplně bez? Děkuji za odpovědi.
———
Datum 21.03.2014
Vložil Ondřej Dědič-Domácíšunkovar.cz
Titulek Re: Je nutné používat plastové sáčky
OdpovědětDobrý den,
používání mikrotenových sáčků se obecně doporučuje především u hliníkových forem (šunkovarů), aby maso nepřišlo do kontaktu s hliníkem, byť je určený pro použití právě v potravinářství.
Takže abych Vám odpověděl:můžete zkusit šunku vařit i bez použití sáčku (já to vyzkoušené nemám), je to na Vašem zvážení. Osobně však použití sáčku doporučuji právě pro zamezení kontaktu masa s hliníkem.
Přeji hezký den.
Ondřej Dědič
Ondřej Dědič
———
To, co tady píšete je poměrně velký nesmysl. Hliník nic nezačne vylučovat, pokud nepřijde do kontaktu s něčím hodně kyselým. Např ocet.. To by jste měl vědět, když už lidem radíte.
Přečíst si to můžete třeba tady: https://www.zdravotnimagazin.cz/zdravi.4/skodlivost-hliniku.5947.html
———
viz výše moje odpověd, vložila jsem ji omylem jinam (vidíte, i já se mohu zmýlit).
———
Dobry den,
Jaka je trvanlivost sunky po uvareni?
Dekuji.